Изображение: ESA – GOCE High Level Processing Facility

Спътникът GOCE завърши събирането на данни, необходими за определяне на формата на Земята, съобщава Европейската космическа агенция (ESA).

Апаратът GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer – спътник за изследване на гравитационното поле и постоянните океански течения) с необичайно висока точност измерил гравитационното поле на планетата ни с помощта на три двойки акселерометри, които определят проекцията на ускорението на свободното падане на три перпендикулярни оси.

Въз основа на получената от спътника информация специалистите могат да пресъздадат точните очертания на Земята, която се явява геоид, но несъвършен. Именно тези несъвършенства ще могат да отчетат учените, използвайки събраната от GOCE информация.

Точната форма на Земята е необходима на изследователите, за да прогнозират промяната на нивата на океаните вследствие на топенето на ледовете, предизвикано от покачването на температурите, както и за да направят максимално адекватни карти на океанските течения.

Разработеният от специалисти на ESA спътник GOCE е изведен в орбита на 17 март 2009 г. от руската ракета-носител "Рокот", която стартира от космодрума Плесецк. През ноември 2010 г. ESA взе решение да продължи мисията на GOCE до края на 2012 г., тъй като спътникът е в добро състояние и освен това разходът му на гориво се оказал по-малък от планираното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase