Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Канадски учени оповестиха, че фосилизирана кост, открита в щата Ню Мексико (САЩ), оборва отдавнашните виждания, че динозаврите са изчезнали от лицето на планетата преди 65,5-66 милиона години, съобщи ЮПИ.

Учени от университета на Алберта са уверени, че извадената от земните недра бедрена кост от хадрозавър е само на 64,8 милиона години. Това означава, че тревопасен динозавър е бил жив най-малко 700 000 години след събитието, което според много палеонтолози е свързано с изчезването на всички динозаври, с изключение на онези, които са можели да летят.

Дълго време се смяташе, че масово изчезване на динозаври е имало преди 65,5-66 милиона години, когато най-вероятно огромен метеорит е донесъл в земната атмосфера материал, който е блокирал слънчевите лъчи, причинявайки екстремни климатични условия и унищожавайки растителността в целия свят.

Проф. Лари Хърман от университета заяви, че трябва да има редица причини, поради които хадрозавър в Ню Мексико е оцелял след събитието, свързано с масовото изчезване на динозаври.

Възможно е растителността в някои райони да не е била унищожена. Освен това се знае твърде малко за "потенциала" на динозавърските яйца да оцелеят в екстремни климатични условия, отбеляза ученият. Проф. Хърман поясни, че ако се открият други подобни фосили, теорията за изчезването на динозаврите ще трябва да се преразгледа.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase