Снимка: NASA/Amanda Diller

НАСА най-после е успяла да се справи с техническия проблем, свързан с пукнатините по външния резервоар на совалката Дискавъри и смята да я изстреля на 24 февруари, предадоха световните агенции, като цитираха Майк Суфредини, директор в НАСА на програмата на Международната космическа станция.

От своя страна Джон Шанън, отговарящ за програмата за совалките на НАСА, уточни, че инженерите на американското космическо управление са намерили "елегантен начин за отстраняването на проблема", който представлява 51-сантиметровата пукнатина по изолационната пяна на външния резервоар на Дискавъри, както и няколкото пукнатини по скобите от алуминиева сплав, намиращи се под повредения участък от изолационната пяна. Пропуканите общо пет скоби са били ремонтирани, а останалите са били подсилени.

От НАСА обаче уточниха, че окончателно ще бъде потвърдено, че Дискавъри ще полети към МКС на 24 февруари, след координиране на графика на станцията. Там през втората половина на февруари ще трябва да пристигне автоматизиран товарен кораб, който ще бъде изстрелян на 15 февруари с европейската ракета Ариана Пет от космическия център Куру във Френска Гвиана, припомня НАСА.

Полетът на Дискавъри с 6-има астронавти на борда ще бъде 39-ият и последен за тази совалка. Дискавъри е най-старата американска совалка. Нейният полет ще бъде и предпоследният на американски совалки, преди изпращането им в пенсия.

Последният полет ще се изпълни от совалката Индевър вероятно през април, но точна дата все още не е посочена. Тогава тази совалка би трябвало да бъде пилотирана от астронавта Марк Кели, съпруг на простреляната в Тусон Габриел Гифърдс от американския Конгрес.

Засега НАСА не е коментирала дали той няма да бъде сменен предвид трагедията с половинката му.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase