Снимка: NASA/JPL/University of Arizona/University of Leicester

Сондата Cassini е направила снимки на полярното сияние на Сатурн, благодарение на които астрономите са създали филм за явлението. Видеото е представено на Европейския конгрес за планетарни науки в Рим, пише РИА Новости.

Филмчето е направено от астрономите въз основата на каталог с изображения на Сатурн, направен с помощта на спектрометъра за инфрачервен и видим диапазон (VIMS), разположен на  Cassini.

Учените използвали около 1000 снимки от почти 7000 изображения, предадени от VIMS от района на полярното сияние на южния полюс на Сатурн. Данните за видеото са получени от  Cassini на 22-23 септември 2007 г. (което съответства на около две денонощия на Сатурн, продължаващи по 10 часа и 47 минути).

От филма става ясно, че картината на полярното сияние силно се променя в течение на сатурнианския ден. На обяд и в полунощ сиянието е най-ярко. Това според астрономите може да се обясни с въздействието на слънчевото излъчване.

Както и в случая с полярното сияние на Земята, заредените частици слънчев вятър се движат по линиите на магнитното поле на Сатурн към полюсите на планетата, където взаимодействат с плазмата във връхните слоеве на атмосферата, което води до излъчване на светлина.

Но според учените особеностите на сатурнианското полярно сияние (в частност неговата пулсация) може да са свързани с особеностите на магнитното поле на Сатурн. Освен това своя принос може да имат електромагнитните вълни, възникващи при движението на спътниците на Сатурн през магнитосферната плазма на тази планета.

„Полярното сияние на Сатурн е сложно явление и ние едва започваме да разбираме причините на неговото възникване“, пояснява Том Сталард от британския Лестърски университет.

Междупланетният апарат Cassini-Huygens се отправи към Сатурн през октомври 1997 г. Минисондата Huygens се отдели от борда на Cassini и се спусна на Титан в средата на януари 2005 г., като предаде много данни за неговата атмосфера и повърхност. Основният апарат – Cassini, остана на орбита и пътешества в системата на Сатурн.

През есента на 2008 г. Cassini откри на полюсите на Сатурн необичайно полярно сияние, каквото по-рано не е наблюдавано на нито една от планетите в Слънчевата система. То запълва целия полярен регион, започвайки от 82 градуса северна ширина, и постоянно се променя, следвайки 45-минутен цикъл.

На 30 ноември 2009 г. сондата Cassini направи снимки на бури в атмосферата на Сатурн – това позволи на учените да създадат 16-минутен филм за това явление.

Dnes.bg ви предлага филм на НАСА за полярните сияния на Сатурн, направен през ноември 2009 г. Можете да го видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase