Магнитният алфа-спектрометър (AMS). Снимка: ЦЕРН

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) се готви да изпрати на Международната космическа станция магнитния алфа-спектрометър (AMS), който е предназначен за изучаване на космически лъчи, търсене на антиматерия и тъмна материя, съобщава ЦЕРН, цитиран от РИА Новости.

Седемтонният уред в сряда е транспортиран до женевското летище Куантрен, откъдето в четвъртък ще бъде изпратен в Космическия център „Кенеди” с транспортен самолет на ВВС на САЩ.

„Всички сме възхитени от изпращането на уреда, защото това е ключов стадий на експеримента. Все по-близо и по-близо сме до изстрелването на совалката и до момента, когато нашият детектор най-после ще бъде монтиран на МКС”, казва Нобеловият лауреат Самюел Тинг, един от ръководителите на проекта.

Програмата AMS допълва експериментите, провеждани на Големия адронен колайдер. Учените се надяват, че изследванията в Космоса ще помогнат за решаването на фундаментални въпроси от физиката на елементарните частици и ще повдигнат завесата на тайната за произхода на Вселената.

Още по темата

Задачата на детектора се състои в откриването на частици антиматерия и тъмно вещество, както и в „измерването” на космически лъчи. Събраните данни ще бъдат предавани в НАСА, а оттам – в ЦЕРН и регионалните изследователски центрове.

През февруари т.г. AMS премина редица изпитания в разположения в Нордвайк, Холандия, Европейски център за космически изследвания и технологии (ESTEC). След приключване на тестовете уредът ще бъде върнат в Швейцария за окончателна настройка.

Свръхпроводимият магнит ще бъде заменен с постоянен магнит, който е използван на прототипа AMS-01 и вече е бил в Космоса – през 1998 г. прототипът е установен на орбиталната станция „Мир”.

Свръхпроводимият магнит е предвиден само за три години експлоатация, тъй като зареждането му с течен хелий в орбита не е възможно. Замяната на магнита ще продължи живота на уреда и така той ще може да работи до приключване на срока на експлоатация на МКС.

След пристигането си в Космическия център „Кенеди” AMS ще премине няколко заключителни изпитания. Няколко седмици по-късно той ще бъде натоварен на космическа совалка. Очаква се детекторът да бъде изпратен на МКС през февруари 2011 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase