Изображение: icq.com

Правоохранителните органи в САЩ се обявиха против продажбата на месинджъра ICQ от американската корпорация AOL на руския инвеститорски фонд Digital Sky Technologies (DST), пише The Financial Times.

Американските чиновници се опасяват, че сървърите на ICQ ще бъдат преместени в Русия, което ще затрудни проследяването на кореспонденцията на източноевропейски престъпни групировки. Един от следователите изтъква пред вестника, че „всяко лошо момче използва ICQ".

Месинджърът ICQ е разработен от израелската компания Mirabilis и после е купен от AOL. Сървърите на ICQ обаче се намират в Израел, с чиито власти САЩ са в добри отношения. Това позволява на служителите на правоохранителните органи на САЩ да получават  кореспонденцията на престъпници от израелските си колеги.

Документите с възражението против анонсираната в края на април, но все още незавършила напълно сделка вече са постъпили в Комисията по чуждестранни инвестиции при министерството на финансите на САЩ (CFIUS). Тя може да внесе препоръка за спиране на сделката.

Представители на CFIUS предполагат, че продажбата няма да бъде стопирана. Подобни препоръки рядко се постановяват по молба на правоохранителните органи. Освен това 13-дневният срок, през който CFIUS трябваше да внесе формално предупреждение, вече е изтекъл.

Инвеститорският фонд DST контролира портала Mail.ru и има дялове в социалните мрежи „Съученици“ и „ВКонтакт“. Фондът е вложил също стотици милиони долари в най-голямата социална мрежа в света – Facebook.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase