Изображение на короната на Слънцето на 27 май 2010 г. sohowww.nascom.nasa.gov

В близките дни Земята ще се окаже в зона на повишена интензивност на слънчевия вятър, свързан с т.нар. коронална дупка на Слънцето, което ще предизвика магнитна буря с продължителност около 4 дни, казва за РИА Новости научният сътрудник от Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето Сергей Богачев.

Той отбелязва, че най-силни геомагнитни смущения предизвикват изригванията на Слънцето, но очакваната магнитна буря не е свързана с изригване. „Изригвания не е имало, бурята е свързана с това, че Земята влиза в зоната на действие на короналната дупка“, казва Богачев.

Короналните дупки са участъци от повърхността на Слънцето с открито магнитно поле. На изображенията на слънчевата корона те се виждат добре като по-тъмни области в сравнение с околните емисионни структури.

Такива структури не са напълно характерни за магнитното поле на Слънцето, което обикновено има форма на затворен контур, чиито основи се опират в повърхността на Слънцето. Веществото и частиците от такива затворени структури не могат да излязат навън и по тази причина почти не играят роля в проявите на космическата метеорологична обстановка.

За разлика от затворените структури линиите на полето вътре в короналните дупки са открити. Единият край на линията се опира на повърхността на Слънцето, а самата тя преминава в междупланетното пространство, затваря се в магнитосферата на някоя от околните планети или отива в „безкрайността“.

В резултат короналните дупки стават нещо като открити магнитни канали, през които плазмата и частиците се разпространяват свободно в междупланетното пространство. Съответните потоци се наричат „бързи потоци слънчев вятър“ и днес се смятат за едни от основните фактори за космическата метеорологична прогноза.

„Короналните дупки живеят доста дълго и тъй като такава дупка сега се приближава към геоефективните ширини на Земята, може да се предскаже, че в близките дни ще се окажем в зоната на действието й. Тя е доста широка и обхваща доста голям диапазон, затова бурята може да продължи доста дълго“, казва Богачев.

„Макар че по ниво на активност (Kp=5) предстоящото събитие се отнася към бурите, това е минимално ниво на магнитна буря. Така че като цяло в близките дни можем да очакваме по-скоро общо влошаване на геомагнитната обстановка, което може да се усети от по-чувствителните хора“, заключава ученият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase