Изображение: jspec.jaxa.jp

Японският космически апарат "Хаябуса" ще се приземи през юни в австралийската пустиня след 7-годишно пътуване, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА), която през май 2003 г. изстреля апарата към отдалечения на 336,5 милиона километра от Земята астероид Итокава.

"Хаябуса" кацна на астероида през ноември 2005 г. След като събра частици от грунта на Итокава, апаратът трябва да ги достави на Земята, но планът бе почти провален заради изтичане на гориво и излизане от строя на основни системи за управление.

В началото на миналата година учени от ДЖАКСА успяха да "реанимират" главния двигател на апарата, което направи възможно възобновяването на мисията. След това обаче отново възникнаха проблеми, защото само един от 4-те двигателя функционираше, а това не позволяваше апаратът да бъде изведен на околоземна орбита и мисията да приключи успешно.

В края на 2009 г. от ДЖАКСА успяха чрез използване на резервни части да включат още един бордов двигател и да приближат "Хаябуса" към Земята. За края на март е планирана последна корекция в полета на апарата, след което той ще продължи по маршрута си под действието на
земното притегляне.

Приземяването на апарата, който с разгъването на слънчевите си панели достига дължина 5 метра, ще стане 3 години по-късно в сравнение с предварителните планове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase