Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 2020 година потребителите няма да управляват компютрите с помощта на клавиатура и мишка, пише ComputerWorld. Тяхното място, според сътрудниците на питсбъргската лаборатория на Intel, ще бъде заето от вградени в мозъка процесори.

Служителите на лабораторията проучват възможността за управлението на компютри, телевизия и мобилни телефони с помощта на датчици, управляващи мозъчните вълни.

От компанията се надяват, че потребителите доброволно ще се съгласяват на вграждането на чиповете.

Главното предимство на новата схема на управление е свободата за всякакви интерфейсове, избирани интуитивно. Изследователите прогнозират, че със силата на мислите потребителите ще могат например да сменят една уеб страница с друга или да превключват телевизионни канали.

Служителите на корпорацията отбелязват, че преди 20 години никой не е вярвал, че всеки ще носи компютър в джоба си, и предполагат, че същата съдба чака и тяхната разработка.

Все още размерите на датчика не са достатъчно малки, за да бъдe имплантиран в мозъка. Освен това далеч не е завършена работата по разшифроването на мозъчните сигнали.

Изследователите само открили, че подобните образи се проявяват еднакво при различните хора. Това дава надежда за разпознаване на някои стандартни реакции, а това означава – и команди, подавани на компютъра.

Вече съществуват редица устройства (обикновено наричани неврошлемове), използващи мозъчните вълни за управляване на електроника. Въоръжените сили на САЩ силно се интересуват от тази тема. Всички подобни устройства обаче изискват внимателна настройка, често сработват неправилно и не могат да се имплантират в мозъка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase