Възможността да бъде клониран човек в най-близко бъдеще поставя пред обединените нации изискването да се наложи мораториум върху клонирането до разработването на международна конвенция.

Това е становището на група експерти от Университета на ООН, подготвящи технически доклад за държавните лидери.
„Смятаме, че при сегашните условия трябва да се въведе временен мораториум на всички научни разработки, свързани с клониране на човек“, цитира руската агенция „Новости“ един от авторите на доклада.

Университетът на ООН е аналитичен и експертен център, който привлича за своите проекти учени със световна известност.

Подготвеният доклад бе обнародван в деня, когато стана известно, че група американски учени за пръв път са успели да създадат десетки жизнеспособни клонирани ембриони от тъкани на възрастен примат – 10-годишен самец макак-резуз.

Новият метод, разработен от тях, обещава да повиши ефективността на превръщането на човешки яйцеклетки в клонирани ембриони, макар пред клонирането на човек да има не само технически, но и морални препятствия.

Учените на ООН се осланят на прогнози на американски и италиански генетици, които очакват, че клонинг на човек може да се възпроизведе през следващите една-две години.

Призоваваме държавите да се заемат с проблема за законодателните рамки на клонирането, които трябва да се определят под егидата на ООН.

Предстои държавите да направят избор между пълната забрана на разработките, отнасящи се до клониране на човек или да ограничат сферата до терапевтично клониране – за възстановяване на отделни органи на човека.

В противен случай ще се наложи скоро да приемем конвенция за защита на правата на клонингите, категорични са учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase