Бившият вицепрезидент на САЩ и неуспешен кандидат за Белия дом, 59-годишният Ал Гор, получи престижната Нобелова награда за мир за неуморните си усилия в борбата срещу глобалното затопляне, които вече му донесоха награда Оскар, предаде АФП.

Той получи наградата заедно с отдела на ООН по въпросите на климата (Междуправителствена експертна група за изследване на климата – Giec).

Алберт Арнолд Гор е роден на 31 март 1948 г. в семейство, което е тясно свързано с политиката. Баща му, Алберт Арнолд Гор – старши, е бил сенатор от Тенеси в периода от 1952 до 1970 г. и още от ранна детска възраст го подготвя за висша държавна дейност.

От 1969 до 1971 г. работи в пресслужбата на армията във Виетнам, въпреки че е противник на войната. След това се записва на курсове по теология, като в същото време работи като репортер във всекидневник в Нешвил (Тенеси).

По-късно започва да учи право в Харвард и Вандербилт. От 1976 г. се впуска в политиката, като бива избран за сенатор на мястото на баща му.

Ал Гор е преизбиран три пъти, след което през 1984 г. на 36 – годишна възраст става сенатор от Тенеси. От края на 70 – те години е член на Конгреса, като се специализира в областта на техниката. По този начин той успява да подпомогне Бил Клинтън с опита си в областта на образованието, технологиите, околната среда и телекомуникациите.

През 1988 г. той се кандидатира за участие в президентските избори, но след като губи в Ню Йорк на предварителните избори, решава да се откаже от надпреварата, преценявайки че „ще получи втори шанс“.

През 1992 г. той попълва екипа на Бил Клинтън и става негов вицепрезидент след преизбирането му през 1996 г.

След като не успя да спечели противоречивите избори от 2000 г., Ал Гор се посвещава на това, което счита за смисъл на живота си. Посвещава се на борбата срещу глобалното затопляне и популяризира заплахата от него чрез документалния си филм „Неудобната истина“.

На 25 февруари 2007 г. филмът печели два Оскара – за най-добра песен и за най-добър документален филм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase