Проучване на хиляди човешки черепи доказва, че съвременният човек прозлиза от Африка, съобщи Ройтерс.

Повечето изследователи са на мнение, че човечеството се е зародило преди около 50 000 години именно там, след което се е разпространило в Европа, Азия и Австралия, създавайки различни култури.

Досега някои учени отричаха теорията за африканския ни произход, като твърдяха, че хората са се развивали в различни групи по цялата земя, независимо една от друга.

Но след като учени изследвали генетичен материал, извлечен от повече от 6000 черепа, доказателствата, че произлизаме от Африка, вече са неоспорими.

Изследователите от университета в Кеймбридж са сравнили гените на съвременния човек с тези на първобитния и са открили много сходства. 

Проучването е показало, че колкото повече човекът се е отдалечавал от Африка, толкова по-малки са били различията в размера и формата на черепа, както и различията в ДНК материала.

Това се дължи на факта, че населението е било стабилно и по-малко хора са мигрирали наведнъж извън този регион. Затова не е учудващ и фактът, че най-голямо разнообразие от черепи е намерено именно там.

Друго интересно откритие е, че човекът от Африка е малко вероятно да се е смесвал с други ранни хора като неандерталците или поне тези случаи са пренебрежително малко.

Ясно е, че каквото и да се е появило от евентуално взаимодействие между хомосапиенс и неандерталците, то не е повлияло съществено на генетичното разнообразие.

Откритието е полезно за науката, защото по този начин веднъж за винаги се слага край на дилемата дали човекът е произлязъл изцяло от Африка или от друга точка по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase