Денят, в който космонавтите ще тръгнат към Марс, те ще трябва да рециклират максимално боклуците си, за да стигнат дотам. С тази цел българо-руско-белгийски екип се готви да изпрати в космоса "бактерии, хранещи се с боклуци".

"Никога не сме проучвали рециклирането на боклук в космоса. За първи път ще изпратим анаеробни и топлолюбиви бактерии, за да проучим поведението им", обяснява в материал на АФП Кристоф Ласьор от Европейската космическа агенция, ръководител на проекта "Мелиса".

Проектът е стартиран през 1989 г. с цел да подготви пътуването на хора към Марс, което се предполага, че ще продължи три години. Ако изключим мисиите Аполо, които бяха кратки, човекът никога не е напускал земната орбита за повече от няколко седмици, припомня Ласьор.

Малкото разстояние, на което се намира станция МИР, а след това и Международната космическа станция, позволява на космонавтите да носят със себе си всичко, което им е нужно, включително и да върнат със себе си на Земята боклуците, стана ясно след срещата на ЕКА в София.

Това означава, че при евентуална експедиция до Марс това няма да е възможно, защото минималното количество, за да поддържа функциите си на живот на един човек е около 1 кг кислород, 1 кг храна и 3 кг вода. За 6 души, в продължение на 1000 дни, количеството е около 30 тона, което нито един космически кораб не може да пренася.

Решението, предлагано от "Мелиса", е развиването на затворена екосистема, където органичните отпадъци ще бъдат рециклирани от бактерии, които не консумират кислород. Става въпрос за намаляване най-вече на отпадъците, създавани при личната хигиена, защото в космоса космонавтите не вземат душ, а се бършат със салфетки.

Изследването на тези бактерии е поверено на Българската академия на науките от ЕКА, която се опитва да привлече и новите страни членки на Европейския съюз в проектите си. "Като спечелиха това право, българите спечелиха билет за изстрелване на опита си", коментира Ласьор.

Първите бактерии ще бъдат изпратени в Космоса през пролетта на 2009 г. Те ще бъдат в различен стадий на развитие и ще останат там 10 дни. Едновременно ще се направи тест и на Земята, за да се направят сравнения след това, обясняват от БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase