За последната година цените на интернет достъпа у нас са намалели три пъти, като само в столицата спадът е четири пъти. Това показват резултатите от проучване на пазара, изготвено от Георги Георгиев, проджект мениджър на Blog.bg, част от групата на Инвестор.БГ АД. Проучването, което беше представено по време на днешната пресконференция на интернет компанията, е направено на базата на статистически данни от сайтовете на доставчици на LAN, кабелен и безжичен интернет и изследване на ценовите им листи.

Цените на интернет достъпа в София са драстично по-ниски в сравнение с цените на интернет в останалата част на България и продължават да се понижават.

За достъп чрез LAN, 1kb/s широчина на връзката към интернет струва средно 0,16 лв., докато средното ниво за страната, без да взимаме предвид София, е 0,57 лв. за килобайт за секунда, или 3,8 пъти по-скъпо. За сравнение, миналата година разликата в цените на услугата в столицата и страната беше само 2,7 пъти. Интересно изключение е Монтана, където единственият анализиран доставчик предлага LAN интернет по 0,09 лв. за 1kb/s.
 
Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase