Според българския учен Стефан Гайд символите за плюс и минус безкрайност са произлезли от траките, а името на Орфей означава храм. Това Гайд обяви при представянето на втората част на книгата си "Тракийското писмо декодирано-2".

Гайд е българин, живеещ в САЩ, представил се като експерт в областта на лингвистиката, криптографията и трансцедиращия анализ, и съосновател на Института по трансцедентна наука в началото на 90-те години в Лонг Бийч, Калифорния.

Разкритията си Гайд прави на основата на откритата в Градешница оброчна плочица и на артефакти от Караново и Тартария, Румъния.

Оброчната плочка от Градешница представлява законов договор, т.е. завет между бога и човека, и може да бъде разглеждана като плоча на Орфеевия завет между бога и тракийския народ, аналогично на двете плочи на Моисеевия завет между бога и еврейския народ, описани в Тората (Петокнижието на Мойсей) хилядолетия по-късно, смята Стефан Гайд.

Това според него дава основание заветната плоча на Орфеевия завет в лицето на оброчната плочка от Градешница да бъде считана за първата плоча на първия завет между бога и човека в цялата световна история на цивилизацията и религията.

Намерените плочки в Градешница, Караново и Тартария предхождат по давност подобни намерени в Египет с около две хилядолетия. От това следва, че скриптът на писмото им е възникнал първо в Тракия и е пренесен и разпространен по-късно в Египет, твърди ученият.

Системни разкопки на селището край Градешница се правят в продължение на няколко години от археолога от врачанския музей Богдан Николов. То е датирано от ранната халколитна епоха или 5000 години преди Христа, информира археологът Георги Ганецовски. Още тогава Богдан Николов изказва тезата, че пиктографските знаци върху 17 глинени артефакта са най-старата писменост в света. Правени са три опита за нейното разчитане, обясни археологът Георги Ганецовски.

От Института по тракология на БАН вече опровергаха твърденията на Гайд. В специална декларация през март тази година по повод представянето на "Тракийското писмо декодирано-1" от академията обясниха, че когато са направени плочките от Караново и Градешница, тракийският етнос не е бил консолидиран, понятието "Тракия" не е съществувало, още по-малко населението, обитавало сегашните българските земи, е имало етносно самосъзнание.

В отговор Гайд написа открито писмо до българската научна и културна общественост, в което изразява разочарованието си от това, че някои учени не приемат неговите открития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase