Най-голямата в света търсачка работи в Китай от януари тази година, но името й на основния китайски диалект Gu Ge, което означава “песента на долината”, беше представено официално в Пекин едва сега, съобщи Евронюз. 

За да бъдат завоювани 111-те милиона потребители, Google бе принуден да направи отстъпки на Пекин и да въведе цензурни ограничения при излизащите в китайската версия резултати. Генералният директор на компанията Ерик Шмит обясни това така: “Ние взехме решение да уважим местните закони и културни особености. Затова не можем да разпространяваме информация, която в дадена страна се смята за незаконна, неуместна или неморална. Просто нямахме избор – бяхме длъжни да се съобразим със закона”.

Китайската версия на Google вече се натъкна на критики от страна на правозащитните организации за това, че потребителите й в Китай, за разлика от всички други, не могат да прочетат практически нищо по теми, като събитията на площад Тиянанман (антиправителствените протести от 1989 година), в Тайван или в Тибет.

Навлизайки в Китай, Google се присъедини към другите интернет гиганти Мicrosoft и Yahoo, които също се съгласиха на големи ограничения специално за Китай заради перспективата от огромни печалби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase