Снимка: Софийска опера и балет

"Аида" от Верди - копродукция с "Арена ди Верона" на режисьора Уго де Ана, една различна, но вярна на духа на оригинала постановка, може да се види отново в Софийската опера на 8, 9 и 10 май.

Сценографията и костюмите също са на аржентинския режисьор, който отдавна е покорил най-големите световни сцени. Той е водеща фигура от фестивала на "Арена ди Верона", който навърши един век през 2013 г., отбелязват от операта. Концепцията на режисьора за спектакъла е като интимна опера, в която отношенията на героите са на преден план.

Зрителите ще уловят драматизма на любовния триъгълник, оформен от главните действащи лица, ще усетят смисъла на ключовите за Верди думи - власт, народ, родина. Уго де Ана е работил с гениалните български гласове на световните сцени и пази скъп спомен за приятелството си с Гена Димитрова.

Друго известно име в афиша е на хореографката Леда Лойодиче. През дългогодишната си кариера тя е творила със светила като Джанфранко Меноти, Франко Дзефирели, Мария Калас.

Участвала е в "Казанова" на Фредерико Фелини, правила е хореографията и на хита на Роберто Бенини "Животът е прекрасен". Третата забележителна фигура в постановъчния екип е германският диригент Ерих Вехтер, който е възхитен от Софийската опера и балет.

Артистите в "Аида" са солистите на първия ни оперен театър, доказали своя талант на наша и на международна сцена.

Първата постановка на "Аида" в България - през 1914 г., е на Тодор Хаджиев, баща на видния композитор Парашкев Хаджиев. През годините на сцената на Софийската опера и балет са дефилирали коне, появявали са се бутафорни слонове и т.н. Лелята на Филип Киркоров - оперната певица Мария Крикорян, също е участвала в "Аида", припомнят от операта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase