Хелън Мирън. Снимка: Reuters

Ролята на кралицата донесе още една награда за най-добра актриса на Хелън Мирън, този път за пиесата "Аудиенцията", съобщиха Би Би Си и Ройтерс.

На церемонията за Театралните награди на в. "Ивнинг стандарт" в Лондон Хелън Мирън каза, че отличията й се присъждат за тази роля колкото на нея самата като изпълнителка, толкова и на кралицата.

"Чувствам, че откликът към пиесата се дължи не само на моетоизпълнение, но и на личността й, на тази изключителна жена. Много съм горда" - каза тя.

Ейдриън Лестър и Рори Киниър спечелиха съвместно наградата за най-добър актьор като Отело и Яго в постановката на шекспировата пиеса, пише БТА.

"Кимерика" на Луси Къркууд спечели наградата за най-добра пиеса. Тя изследва отношенията между САЩ и Китай през очите на американски фотожурналист.

В категорията за най-добър мюзикъл победител е "Merrily WeRoll Along" на Стивън Зондхайм. При първото му поставяне на Бродуей през 1981 той е пълен провал.

Специални награди получиха Маги Смит и Андрю Лойд Уебър.

Кристин Скот Томас връчи наградата "Театрална икона" на Маги Смит. Андрю Лойд Уебър беше почетен за принос към мюзикъла. Кевин Спейси също получи награда за работата си като директор на лондонския театър "Олд Вик". Ричард Еър спечели наградата за най-добър режисьор за "Призраци" на Ибсен.

"Хората от цял свят идват в Лондон, за да отидат на театър -каза кметът Борис Джонсън преди банкета за наградите в х-л "Савой". - Това е мястото, където театърът се е утвърдил през 16-и век."

Водещ на церемонията беше актьорът Деймиън Луис. Сред публиката бяха Дейвид Атънбъро, заместник министър-председателят Ник Клег, актьорът Хю Грант, певицата Тори Амос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase