Годишните театрални награди "Икар 2007 " на Съюза на артистите в България ще бъдат връчени за първи път в цирк "Балкански" - по случай 110-годишнината на българското цирково изкуство.

Юбилеят ще бъде отбелязан и с шоуто по награждаването - под режисурата на Стоян Радев. Дори актьори ще изпълняват циркови номера, съобщи на пресконференция днес председателят на САБ Христо Мутафчиев.

Отличията са статуетка "Икар" от Димитър Бакърджиев и парична сума. Тържеството по традиция е на 27 март - Международния ден на театъра.

Бюджетът за наградите и за самата церемония е голям, благодарение на спонсори, на Министерството на културата и Столичната община, които ще бъдат партньори на САБ и в организацията на Софийския театрален салон.

На него за втори път в навечерието на 27 март ще бъдат показани всички спектакли с номинации за "Икар". Представленията от страната ще се играят в Младежкия театър "Николай Бинев".

За главна мъжка роля са номинирани Деян Донков за Дон Жуан в едноименния спектакъл на Александър Морфов по Молиер в Народния театър "Иван Вазов", Камен Донев за Турвал в "Куклен дом" от Хенрик Ибсен на Стоян Радев в Театър "Българска армия" /ТБА/ и Мариус Куркински за моноспектакъла "Сътресение" по Николай Хайтов, копродукция на Пловдивския театър и Сатирата.

"Икар 2007" за главна женска роля си оспорват Бойка Велкова за Бланш Дюбоа в "Трамвай "Желание" от Тенеси Уилямс на Крикор Азарян в ТБА, Мария Сапунджиева за Агафя Тихоновна в "Женитба" от Гогол на Юрий Погребничко в Бургаския театър и Снежина Петрова за ролите й в спектаклите "Станция Астапово" и "Станция Елабуга" от програма "Изход", авторски спектакли на Иван Добчев и Маргарита Младенова в Театрална работилница "Сфумато".

За режисура са номинирани Александър Морфов за "Дон Жуан", Стоян Радев за "Куклен дом" и Юрий Погребничко за "Женитба".

За наградата за поддържаща мъжка роля се състезават Атанас Атанасов за Пиер Лан в "Английската любовница" от Маргьорит Дюрас на Възкресия Вихърова в Сатиричния театър, Георги Кадурин за Малволио в "Дванайсета нощ" от Шекспир на Крикор Азарян в Младежкия театър и Захари Бахаров за Сганарел в "Дон Жуан".

Конкуренцията за отличието за поддържаща женска роля е между Албена Павлова за Онър Клайн в "Отделената глава" по Айрис Мърдок на Десислава Шпатова в Сатирата, Рени Врангова за Шарлота и Изабела в "Дон Жуан" и Светлана Янчева за Софи в "Спи с мен" от Ханиф Курейши на Бина Харалампиева в Малък градски театър "Зад канала".

"Икар 2007" за режисьорски дебют ще получи Диана Добрева за "Медея", Йордан Славейков за "Оскар и розовата дама" от Ерик Еманюел Шмит във Врачанския театър или тандемът Виолета Витанова - Станислав Генадиев за танцовия спектакъл "Imago".

За майсторско техническо осъществяване на спектакъл са номинирани "Гласовете на другите" от Пламен Дойнов на Пламен Марков в Старозагорския театър, "Крал Лир" от Шекспир на Явор Гърдев в Народния театър и "Москва" от Петя Русева на Възкресия Вихърова в Шуменския театър.

Кандидатите за "Икар 2007" за сценография са Марина Додова за "Медея", Марина Райчинова за "На чисто" от Нийл Лабют на Снежина Танковска в Театър 199 и Никола Тороманов за "Крал Лир", а за музика - Калин Николов за "Крум" от Ханох Левин на Явор Гърдев във Варненския театър, Румен Цонев за "Дванайсета нощ" и Ценко Минкин за "Вуйчо Ваньо" от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър.

За отличието за куклено изкуство са номинирани "Барон Мюнхаузен" по Рудолф Распе на Славчо Маленов в Старозагорския куклен театър, "Спящата красавица" на Ангел Попов в Ямболския куклен театър и "Тримата братя и златната ябълка" на Ева Кьосовска в Пловдивския куклен театър.

Номинациите са направени от комисия от гилдията на театроведите и драматурзите към САБ, избрана от Управителния съвет /УС/ на съюза - Асен Терзиев, Богдана Костуркова, Румяна Димитрова, Камелия Николова, Красимира Василева и Ромео Попилиев.

Лауреатите ще определи Комисия по наградите, в която освен театроведи, ще участват актьори, режисьори, сценографи и други специалисти. Втората комисия ще избере и спектакъла на годината, който ще бъде оповестен на церемонията по награждаването.

Наградата за цялостно творчество ще определи след няколко дни УС на САБ. По-късно ще бъдат определени номинациите за критически и драматургичен текст - от гилдията, както и за цирково и вариететно изкуство, тъй като трупите са на турнета зад граница.

Маргарита Младенова и Иван Добчев не участват в номинациите по желание на самите режисьори.

За куклено изкуство ще бъде дадена още една награда - от Асоциацията на куклените театри. Министърът на културата Стефан Данаилов ще връчи две награди за най-добър мениджмънт - на драматичен и на куклен театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase