Снимка: БГНЕС

Ръководството на "Да, България-Пловдив" излезе с позиция за паметника "Альоша" в града. Това стана след демонтажа на  монумента на съветската армия в София и разразилата се дискусия съдбата за съдбата на останалите у нас.

Ето какво пише в нея:

"Да, България – Пловдив" изразява категоричната си подкрепа за преместването на пропагандните символи на Червената армия, възхваляващи завладяването ни от СССР и тоталитарен режим, обявен за престъпен преди 23 години.

Альоша се извисява на хълма над целия Пловдив, а в подножието му е скромният монумент на Левски! Това подчертава още повече контраста между двата символа: на чужда военна окупация и българския национален идеал за свобода и независимост.

Крайно време е да предприемем действия за преместването на пловдивския червеноармейски символ, разделящ общността на пловдивчани и изработен по съветски проект и диктовка. Tези монументи не са паметници и „освободителната" роля на Червената армия е манипулативно изкривяване на фактите – няма нито един съветски войник, жертва за "освобождението" на суверенна България.

"Да, България – Пловдив" инициира широк обществен дебат, който през различните идеи да обедини пловдивчани относно трансформацията на пространството, заемано от Альоша, на върха на Пловдив.

А мястото на Альоша е в музей – в музея на историята ни!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase