СНИМКА БГНЕС

Многострадалният кораб "Вера Су", който заседна през септември 2021 година в скалите в местността Яйлата край Варна най-после отплава, съобщи БТА, като се позова на сайта за морски трафик.

Плавателният съд е потеглил от Варна под новото си име "Сафина". Корабът бе купен на търг за 276 000 долара без ДДС от компанията "Варса шипинг", която се занимава с ремонт и обслужване на плавателни съдове и е със седалище във Варна.

При засяданeто си край Яйлата преди две години корабът бе натоварен с азотни торове. Повече от месец отне на властите да го изтегли заради проблеми с товара и пробойни  вследствие на удар в скалите. Той бе изтеглен на 26 октомври 2021 г. Товарът му бе свален с помощта на баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

Разходите по операцията за изтеглянето на кораба "Вера Су" бяха 2,8 милиона лева, но тогавашният му собственик и застрахователят отказаха да ги платят. Така Изпълнителната агенция „Морска администрация“ обяви търг за продажбата му. Определената от лицензиран независим оценител тръжна цена за продажбата на "Вера Су" бе в размер на 460 000 долара без ДДС. Корабът бе продаден след два неуспешни опита на далеч по-ниска цена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase