Снимка: БГНЕС

Служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) са реагирали на 1076 сигнала за произшествия през последното денонощие. За ликвидиране на произшествията във връзка с усложнената метеорологична обстановка са участвали 191 екипа, евакуирани са 288 души, съобщиха от МВР на сайта си.

Информацията е актуална към 06:00 ч. тази сутрин. Ликвидирани са 55 пожара и са извършени 1007 спасителни дейности и помощни операции.

В София 22 екипа са отработили над 110 сигнала за паднали дървета и клони, спасени са осем души.

В област Благоевград са получени 19 сигнала за паднали клони и дървета. Евакуирани са девет души, които са били блокирани в село Горно Демирево.

В област Враца са отработени 11 сигнала за паднали дървета, над 42 населени места са без електрозахранване.
Постъпил е сигнал за около 35 бедстващи хора в хижа „Леденика“ (под пещерата Леденика), пътят се разчиства.

В област Силистра са отработени около 60 сигнала, главно за паднали дървета, без ток са 31 населени места. Евакуирани са 11 души, след получен сигнал за бедстващи хора при селата Средище и Срацимир. Около 18:30 ч. е получен сигнал за бедстващи шест микробуса с деца и възрастни и още около 10 автомобила на границата на областите Шумен и Силистра.

В област Кюстендил са отработени 10 сигнала, има населени места без ток - Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил.

В област Видин са отработени осем сигнала за паднали дървета, населените места без електрозахранване са 24.

В София област са отработени 16 сигнала за паднали дървета. Населени места без електроподаване има на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд. Евакуирани са 25 деца от къща за гости „Алексиевата къща“ в село Гургулят. Има блокирани хора в хижа „Пробойница“ в село Губислав. Затворен е за движение пътят Белидие хан - Богьовци - Опицвет.

В област Варна са получени над 100 сигнали, отработени са 63. Евакуирани са 31 души, закъсали с  автомобилите си на пътя над Аксаково, 15 населени места са без ток. Затворени са пътищата Аксаково - Добрич, „Аксаковска панорама“ – с. Кичево, и части на община Аксаково и община Вълчи дол. В община Вълчи дол е обявено бедствено положение.

В област Сливен са отработени 26 сигнала за отстраняване на паднали дървета върху автомобили и пътното платно. Към момента без ток са 14 населени места. Евакуирани са шест души, блокирани в леките си автомобили между селата Стара река и Раково, област Сливен.  

В област Русе са отработени над 36 сигнала за паднали дървета и клони. Евакуирани са две деца на пътя Русе - Бяла до село Волово.  

В област Шумен са отработени над 39 сигнала, евакуирани са 12 души. Обявено е бедствено положение за област Шумен, но без град Шумен. Всички пътища на територията на Шуменска област са непроходими.

В област Разград са отработени над 25 сигнала, главно за паднали дървета и клони. Оказано е съдействие на центъра за спешна медицинска помощ за достигане до болни хора – четирима души. Девет души са евакуирани от закъсали автомобили. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Осигурен е достъп до местността Пчелина, като е извършена евакуация на 18 души от вилна зона. Населени места без електричество има в общините - Разград, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил, Цар Калоян, Завет. Обявено е бедствено положение в област Разград.

В област Плевен са отработени над 50 сигнала, има населени места без ток. В област Ловеч са получени 29 сигнала за паднали дървета и клони на пътното платно, скъсани електрически проводници, хора, неможещи да напуснат почивни бази заради непочистен път. Евакуирани са бедстващите хора на прохода Троян – Кърнаре.
Проходът Троян - Кърнаре е затворен за моторни превозни средства поради обилен снеговалеж и навявания. Движението по път Шиково - Рибарица е затворен поради обилен снеговалеж. Пътят между Ловеч и Плевен е затворен за движение поради снегонавяване. Другите пътища на територията на областта са проходими при зимни условия, но с повишено внимание. Прекъснато е електрозахранването в Тетевен, Ябланица и Угърчин. Има и села без електрозахранване.

В област Стара Загора са отработени над 20 сигнала, сред тях за закъсали автомобили с хора, евакуирани са 12 души.

В област Велико Търново са отработени 54 сигнала, евакуирани са 94 души от заседнали автомобили.
В област Пловдив са отработени над 140 сигнала за паднали клони и дървета върху паркирани автомобили. Евакуирани са 43 души от хижа „Върховръх“. Направена е организация за достигане на почиващите 20 души в хижа „Академик“.  

В област Перник са отработени 20 сигнала за паднали дървета, 16 населени места са без ток.

В област Добрич са отработени 13 сигнала за паднали дървета, евакуирани са девет души от закъсали автомобили, 84 населени места са без електроподаване.  

В област Пазарджик са отработени седем сигнала за паднали дървета, евакуирани са шестима души от закъсали автомобили.

В област Бургас са отработени осем сигнала за паднали дървета.

В област Габрово са отработени 19 сигнала за паднали дървета. Обявено е бедствено положение в община Трявна.

В област Търговище са отработени 24 сигнала за паднали дървета, 25 населени места са без ток, има и 10 населени места без достъп. Обявено е бедствено положение в община Омуртаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase