Снимка: БГНЕС

Така представената справка на ДАНС е литературен разказ в рамките на 3 страници. Той не удостоверява по надлежен ред каквото и да било факти и обстоятелства, които да попадат в хипотезите на Изборния кодекс и могат да доведат до отмяна на машинното гласуване.

Това заяви депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова след заседанието на Върховния административен съд (ВАС) по делото срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за отмяна на машините за гласуване, предаде репортер на БГНЕС.

Петър Славов заяви пред съда, че в доклада на ДАНС няма данни за несъответствие в машините за гласуване.

Надежда Йорданова от своя страна също подчерта, че справката на ДАНС така, както е представена, няма удостоверителна сила.

Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК, помоли съда решението на ЦИК да бъде обявено като незаконосъобразно, като отбеляза, че са нарушени правата ѝ на български избирател, и то абсолютно неоснователно.

Росица Матева каза, че решението на ЦИК е взето с цел сигурност. По думите ѝ действията, които заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е извършил по информация на ДАНС, не са част от процедурата, свързана с удостоверяването на съответствие на хеш кода, а твърденията, че тези действия са част от процедурата, не се съдържат в протоколите.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase