Снимка: БГНЕС, архив

Агенцията по храните ще изследва отново продуктите, за които Сдружението за достъпна и качествена храна сигнализира, че са фалшифицирани. Това стана ясно след среща между ръководството на Агенцията и представители на сдружението. Преди дни от неправителствената организация  алармираха, че само едно от десет тествани овчи сирена е произведено само от овче мляко.

Пробите, взети от сдружение „За достъпна и качествена храна“, са направени в акредитирана европейска лаборатория, но не са изследвани по регламентирания от европейския съюз метод - категорични са от контролния орган - и затова изследването не може да бъде основание за налагане на санкция на производителите, съобщи БНР.

Още по темата

За да се удостовери верността на посочените от Сдружението нарушения - а именно - че в голяма част от овчите сирена има и краве мляко, агенцията ще вземе нови проби от същите партиди, от които установи налични количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод.

От Агенцията по храните са поели ангажимент да съдействат с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase