Снимка: БГНЕС

Все по-често представители на няколко поколения се събират в едно работно място. Това каза в ефира на предаването Нова Нюз журналистът Сияна Севова.

Според нея разломът между различните поколения е най-вече дигитален. „Едните хора са аналогови, а другите - дигитални. Всеки се опитва да бъде в крак с времето, а разминаванията идват от различните представи за заплата и начин на работа”, каза Савова. Според нея трябва да има баланс в комуникацията, а работодателите да си дадат сметка, че тепърва ще работят с по-възрастен персонал.

Според Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта ще се наблюдава преквалификация.

Още по темата
Ще има стажанти пенсионери, които на 55-60 години ще учат нова професия, а това ще изисква навлизане в дигиталните умения.

„Един от новите феномени, който се наблюдава в света и навлиза в България, е „сребърно предприемачество”. Това е огромен ръст на хора на 55-60 години, които стартират нов бизнес. Влизат в стартъпи, започват нещо свое”, коментира Първанов.

Според него мениджмънта на компаниите трябва да се адаптира към новата ситуация - четири поколения на едно място. „Важно е да се търси баланс. Да намерим най-доброто от всяка възраст и да го приложим в бизнеса”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase