Снимка: БГНЕС

„Правилен ход е разделянето на Антикорупционната комисия на две. Даването на разследващи функции на КПКОНПИ ще върне и ще задълбочи проблемите. В една нормална държава борбата с престъпността се извършва от полицията, прокуратурата внася обвинителен акт в съда. Закрихме спецсъдилищата, защото не доказаха ефективност. Каква е логиката да вървим обратно и да създаваме разследващи функции”.

Още по темата
Това заяви адвокат Александър Кашъмов в ефира на Нова Нюз ден след като депутатите приеха членовете на Антикорупционната комисия да имат възможност да прилагат физическа сила при разследване.

Според него Комисията трябва да се задълбочи върху конфликтите на интереси, както по високите етажи на властта, така и при обикновените държавни служители и даде пример, че предишната Комисия за установяване на конфликтни интереси е имала правомощия и е гледала всички казуси в страната. „Сега се феодализираха нещата още преди седем години с този закон, като се дадоха на местни комисии да решават. Естествено, местните комисии си затварят очите”, каза Кашъмов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase