Снимка: БГНЕС

ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация“ започна проверка на случая, при който "Ryanair" свали майка от борда на самолет и я раздели с 3-годишното ѝ дете и нейния съпруг.

Заради оувърбукинг (overbooking) на конкретния полет, е взето решение на борда да бъдат качени бащата и детето, а майката е пренасочена за полет чак на следващия ден. Съгласно европейското законодателство на пътника се полага парично обезщетение, което се определя в зависимост от разстоянието на полета и в конкретния случай е в размер на 400 евро, съобщи Нова.

Още по темата
ГД ГВА се самосезира и вече е влязла в контакт с авиокомпанията за изясняване на причините, довели до ситуацията. Надзорът е призовал превозвача при ситуации на оувърбукинг да бъде създавана необходимата организация, така че да не се допускат подобни случаи на разделяне на семейства.

От ГВА са подчертали, че в тези ситуации, при подбора на пътниците водещ трябва да бъде човешкият подход пред административните процедури и правила.

От ГВА посочват, че при оувърбукинг въздушният превозвач първо трябва да попита всички пътници дали има желаещи доброволно да се откажат от своите резервации, като те получават компенсации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase