Снимка БГНЕС, архив

Опасно време очаква цяла България в неделя след поредицата горещи дни в началото на август. Но не заради поредните екстремни температури, а заради обилни дъждове.

В същото време над Европа вилнее циклонът "Цирцея", който върна снега на връх Мармолада, в Северна Италия.

За утре у нас е обявен жълт код за цялата страна за интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. От НИМХ предупреждават и за условия за градушки на много места.

Очаква се рязко понижение на температурите в Западна България, където в неделя максималните ще бъдат 25-27 градуса при стойности с 10 градуса нагоре днес.

От Планинската спасителна служба предупредиха, че застудяването ще се усети по-рано и по-силно в планините, за което туристите трябва да бъдат подготвени.

В столицата, както и в областите София, Кюстендил и Перник се очаква гръмотевичните бури да започнат още тази вечер. Повишен е и рискът от градушки.

В Централна и Южна Европа лошото време вече нанесе щети и създава рискове за хората. Поройни дъждове предизвикаха истински потопи в Словения в последните дни. Прекъснато е електричеството, блокирани са пътища, хеликоптери евакуират хората в засегнатите райони. Спасителните служби призоваха хората да ги подпомогнат с осигуряването на надуваеми лодки.

От Министерството на външните работи разпространиха днес предупреждение към всички българи, които планират през следващите дни да пътуват натам - да проверяват редовно ситуацията в страната и пътните условия, тъй като те може да се влошат много бързо, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase