Снимка: Bulgaria ON AIR

Жегите продължават повече от седмица. След горещата вълна "Цербер" идва "Харон". Очаква се температурите да надхвърлят 40 градуса - не само у нас, но и в Европа.

"Горещата вълна от Африка е предизвикана от пренос на въздушни маси оттам, които носят и прахови частици, които ще замърсят и въздуха, ще оцветят небето и колите. Ако има лек валеж, ще влошат и качеството на въздуха", заяви Балин Балинов от "Грийнпийс" България в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че тази година горещините ще обхванат по-широк периметър, а причината за изненадата е промяната в климата.

"Тези проявления на екстремни явления ще продължават по-дълго и по-често. Има хора, които биха го свързали с темата за енергийната бедност - има я и през лятото, когато много хора не могат да се наспят, защото е много горещо", допълни Балинов.

Експертът от "Грийнпийс" България не очаква живакът да мине рекордните за Европа стойности от 48,8 градуса.

"Ние сме много близо до предела. Но всичко над нашата телесна температура е проблем, не е необходимо да стигаме рекорди, за да се чувстваме дискомфортно. Притеснително и за туристическия бизнес - когато хората искат да си починат, те не могат да го направят. Как си почиваш на 45 градуса, как си правиш щастливи снимки? Няма начин", каза гостът.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че жегата съсипва коралови рифове - те страдат заради повишаването на парниковите емисии, голяма част от които се усвояват от морето. Балинов обясни, че с повишаването на температурата се увеличава и киселинността. А това променя и пътя на рибите, което го усещат най-много рибарите.

Друг проблем от високите температури е засушаването на реките.

"Миналата година имаше такова в участъци от ключови реки в цялото северно полукълбо, реки, на които разчитат огромни държави за реколтата, за транспорт и за енергетиката. Охлаждането е много важно за големите централи. Във Франция някои от атомните централи разчитат на охлаждане, а когато водата е вече топла, това не е ефективно", уточни Балин Балинов.

Гостът припомни предупрежденията за риск от пожари в горещините. Всяка година по-голяма част от тях са предизвикани от човешка небрежност, като хвърляне на незагасен фас, или умишлено.

Очакванията на Балинов са сезоните да останат, но да се изместват, което ще отрази и на реколтите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase