Снимка БГНЕС

Топлофикациите в страната дадоха на заден ход за поисканото огромно поскъпване на парното, като заявиха, че не били разбрани правлно.

Особено драстични са промените, които топлофикациите във Велико Търново и Бургас бяха внесли за одобрение в КЕВР - поскъпване съответно със 178% и 128%. За бургазлии това означава скок на цената от 94 на 199 лв. за мегаватчас, а за търновци - от 131 на 366 лева.

Сега се оказва, че внесените за разглеждане в енергийния регулатор разчети били само прогнозни. От предприятията уверяват, че двойни и тройни скокове в цените няма да има, а предложените изчисления били направени по "матрица", спусната им от КЕВР.

"Всяка година всички топлофикации, по задължение, по модела на КЕВР, трябва да подадат заявление с нови параметри, с новите разходи, новите цени на газа, на електроенергията. И по този модел се получава всъщност тази цена", обясни пред БНТ директорът на "Топлофикация Бургас" инж. Христин Илиев.

Ръководителят на "Топлофикация В.Т." Александър Димитров даде пример с действащата цена на предприятието, която е 131 лв., а по въпросния "модел" на енергийния регулатор се получавала съвсем друга стойност - 349 лева. Защо се получават такива страховити разминавания между резултата от матрицата и утвърдената от КЕВР цена, не се разбра.

Енергийният регулатор тепърва ще разглежда предложенията за нови цени на топлинната енергия и със сигурност ще има ревизии на сметките. Какви ще са тарифите от 1юли ще стане ясно в края на юни, когато КЕВР ще утвърди окончателните разчети за корекциите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase