Снимка: БГНЕС

Лятото на 2022 г. постави нова, низходяща тенденция при сделките с имоти у нас. Войната в Украйна, енергийната криза, започналото повишаване на лихвите от Европейската централна банка и силният ръст на цените на жилищата, който през второто и третото тримесечие достигна 14-годишни върхове, направиха купувачите по-предпазливи. Така почти всички големи градове у нас завършиха миналата година със спад на сделките с едно изключение – Варна. Благодарение на много силното първо тримесечие и ръстът през второто морската столица успя да постигне годишен ръст на сделките от 3,5%, въпреки че второто полугодие и там беше по-слабо в сравнение с рекордната 2021 г.

Наблюдава се засилен интерес към покупка на имоти във Варна от българи, работещи в чужбина, включително очертаваща се тенденция те да се завръщат в България.

„Феноменът на Варна е съчетанието на големия град с университети и специализирани учебни заведения, бизнес, инфраструктура и море – морето е богатство, към което хората винаги ще се стремят“, отбелязва Росина Богатова, брокер на недвижими имоти в морската столица.

Причината Варна да бележи най-висок ръст на цените на жилищата през последната година е предлагането на добри проекти както в града, така и в съседни, по-скоро ваканционни локации. Миналата година в града е започнало строителството на 700 нови сгради, което е с 63% повече спрямо 2021 г.

Варна се е позиционирала като привлекателен град и за инвестиционния пазар, благодарение на близостта до морето, университетите в града, развития туризъм и възможността за работа за жителите от околните населени места.

Българите са основни купувачи на жилища във Варна. Търсят се основно имоти за задоволяване на жилищни нужди, а предпочитани са кварталите с добре изградена инфраструктура, наличие на търговски обекти и училища и детски градини. Немалко купувачи инвестират и във втори дом, където да прекарват почивките си. В „Явлена“ отчитат интерес към покупка на имоти от българи в курорти като Златни пясъци, Ален Мак, Слънчев ден, Константин и Елена. Най-често купувачите на такива имоти са от вътрешността на страната.

През последните години активни на пазара във Варна са и българи, които работят в чужбина. Те основно търсят жилища с добри локации, в квартали в близост до морето, с добре изградена инфраструктура и с панорамни гледки. Все повече купувачи от тази група инвестират в жилища в затворени комплекси, тъй като държат на качественото строителство, функционалното разпределение и удобството, казва брокерът Антон Дончев пред investor.bg.
 
Интерес към покупка на имот във Варна и околностите има и от чужденци. Палитрата е пъстра, но сред най-активните са рускоговорещите и немскоговорещите купувачи. Все по-активни купувачи са и доскорошните украински наематели, отбелязва Дончев.

Видът имот, към който се ориентират купувачите, зависи от заделения бюджет за покупката и дали той е първо жилище или сделката е с инвестиционна цел. Купувачите с по-ограничен бюджет, които обикновено до момента са живели под наем, предпочитат напълно обзаведени жилища, за да не плащат едновременно наем, ремонтни дейности и евентуално заем, казва Дончев. Затова по-лесно се продават жилищата, които са ремонтирани, тъй като хората нямат ясна представа от колко средства ще се нуждаят за довършване на жилището и как ще се случи това във времето.

Купувачите с повече възможности търсят жилища в хубави, модерни сгради с добри локации и морска панорама, задължително с едно или две паркоместа към тях, добавя Дончев. Все повече хора търсят жилища с големи площи на стаите за обособяване на работен кът, тенденция, която започна по време на пандемията и наложената от нея работа от вкъщи. Много търсени във Варна са и комплексите от затворен тип, увеличено е и търсенето на къщи в града, вилните зони и в близките села. Търсене има и към жилища в панелни сгради, като те са привлекателни най-вече с по-голямата си площ и по-достъпна цена и сравнително голямото околоблоково пространство, отбелязва Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase