Снимка: БГНЕС

"Добри индикации има за летния сезон тази година, но това касае останалите дестинации - не и България. Ако сравним спрямо миналата година, която беше по-добра, летният сезон върви с минус. Немският пазар върви с изоставане от 15% средно, а английският пазар е между 15 и 20% минус", посочи Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас, туроператор, който работи на немския пазар.

Той изрази надежда, че на по-късен етап ще има раздвижване и този минус ще бъде стопен. Според него държавата трябва да е по-активна в рекламирането ни като туристическа дестинация, защото все още сме непознати за доста държави.

Проблемът на България е, че евтините хотели вече не са евтини, а добрите хотели не са популярни, каза той в интервю пред БНР.

"Това е масовият коментар на туроператорите. Това, което казват те, е, че там, където се привличаха клиенти с нисък бюджет, те вече не могат да си го позволят. А там, където можете да привлечете клиенти с по-висок бюджет, където имате добра хотелска база, не сте популярни. България изпадна в ситуация - там, където имаме потенциал, никой не знае за него, а там, където имаше една клиентела, която беше на самотек заради липсата на всякаква реклама, тя не може да си го позволи", допълни председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас.

Според Грошев една рекламна кампания, касаеща туризма, не може да започне от днес за утре и да чакаме резултатите веднага.

"Повечето държави правят това с години и им трябват години, за да могат да се позиционират", каза още той. По думите му относно немския пазар, България е изпаднала в ситуацията на лъжливото овчарче.

"Не знам кой вече взема България насериозно там. Това са прословутите 35 евро на седалка, които бяха рекламирани на туроператорите, че ще бъдат дадени като субсидия. В крайна сметка туроператорите бяха уверявани, че ще получат тези субсидии, те са ги калкулирали в цените, и накрая не получиха нищо.

Изплатиха средства на по-малки туроператори, а петте най-големи немски туроператори в България, които водят 90-95 процента от обема в България, получиха нула. Те получиха точка от правилата на програмата, като казват, че съответният холдинг или компания е получила повече от 2 млн. и 300 хиляди лева помощ в рамките на Европейския съюз по ковид мерките, тя няма право да участва в българската процедура.

Помощ за 2 млн. и 300 хиляди лева за фирми с милиарден оборот е смехотворно. Докато другите държави се надпреварват да дават помощи и да бъдат активни, ние се надпреварваме да бъдем в ролята на Хитър Петър, който надхитрил всички и накрая надхитрил себе си", коментира още Грошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase