За 8 часов работен ден голяма част от българите получават пари, които стигат да си купят 4-5 килограма сирене. Надникът у нас на час средно е 8,80 лв. Данните на НСИ отново ни нареждат на последно място в ЕС по размер на доходите, съобщи Bulgaria ON AIR.

Дарин е собственик в бистро.

Още по темата
Работи много, често по 12 часа на ден, но признава, че инфлацията изяжда и неговите доходи.

"Навремето с 60 лева пълниш количката, сега с 60 лева трудно ще я напълниш. Когато пазарувам за вкъщи, се замислям и разглеждам повече и преценявам", сподели мъжът.

Той има и 4-ма служители, като разходите му за заплати, заедно с осигуровките, са около 4500 - 5000 лева на месец.

"Много макроикономисти определят България като място с ниски данъци, но истината е, че данъчната и осигурителната тежест за работодателя е 42%", изчислява Дарин.

"Освен парите, които работникът получава, има Фонд "Държавно обществено осигуряване", Фонд "Допълнително задължително пенсионно осигуряване", здравно осигуряване, социално  и Фонд "Безработица". И данък общ доход, разбира се.

Най-скъпо излиза на работодателите наемането на хора в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 29 лв. на час, или над 51 000 лв. на година, показват още данните. В този сектор влизат IT фирмите, телекомите, както и правенето на филми и телевизионни предавания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase