Ако все още се чудите как да прекарате съботния ден, Нестле България подкрепя инициативата на Столична община Новата гора на София - с. Негован и ви предлага чудесна възможност за цялото семейство да се забавлявате на открито и едновременно с това да дадете своя личен принос към по-доброто ни бъдеще като засадите дърво.

Активната програма започва в 10.30 часа с организирани игри за най-малките, в които олимпийската шампионка Тереза Маринова, най-точният сервис на България Евгени Иванов -Пушката, заедно с Маруся Иванова и талисманът на ФК „ЦСКА 1948“ лъвчето Арми по забавен начин ще научат децата как да посадят свое дърво и ще провокира любопитството им да разберат защо всяка посадена фиданка променя бъдещето ни към по-добро.

В 12.30 часа започва големият семеен конкурс за бързо и качествено засаждане, под вещото ръководство на преподаватели и студенти от Лесотехническия университет. Наградите, освен удовлетворението от добре свършената работа, включват СПА колело на късмета и полугодишна карта за безплатно посещение на фитнеси „Pulse Fitness & Spa“, чиито инструктори също ще участват в засаждането и ще покажат на място силата на лопатата като фитнес уред.

Много музика, добро настроение и позитивна енергия очакват всички ентусиасти на активното залесяване, а брандовете на Нестле България NESCAFÉ® 3in1, NESTLÉ Fitness® KITKAT®,LION® ще заредят всички със сладко настроение.

И ако още не сте сигурни дали да напуснете дивана в събота сутринта, ето още 7 причини да го направите:

Причина 1: Вашето дърво забавя часовника на климатичните промени

Всяко засадено дърво е мощен инструмент, който поглъща въглерод и по този начин ограничава парниковия ефект като се противопоставя на климатичните промени. Докато едно дърво расте, то абсорбира въглероден диоксид от въздуха чрез фотосинтеза, съхранява въглерода под формата на дървесина и освобождава кислородни молекули. Всяко  дърво произвежда около 210 кг. кислород за година, с което подобрява структурата и качеството на въздуха. Горите действат като гигантски филтър, който забавя климатичните изменения.

Причина 2: Вашето дърво предотвратява ерозията и подобрява качеството на почвата

Филтриращите свойства на дърветата премахват въглерода и другите вредни вещества от почвата, което влияе благоприятно върху всички култури. Дърветата също трансформират повърхностния воден оток и по този начин прекратяват ерозията на почвата. Нива, заобиколена от дървета, удвоява добива си, подари почистващия ефект на гората.

Причина 3: Вашето дърво е естествена бариера за ветрове и наводнения

Дърветата образуват естествена бариера за ветрове и наводнения,  забавят природните стихии и помагат да се предотврати превръщането на лошото време в бедствие с опустошителни размери за големи площи и посеви. Горите предпазват водите, включително язовирите, от затлачване с наносен материал, защитават от лавини и свлачища, а през зимата от снегонавяване по пътищата. Добре залесените територии редуцират шума и абсорбират част от звуковата енергия, което влияе положително, както на хората, така и на животните – домашни любимци и горски обитатели.

Причина 4: Вашето дърво дава сянка

Без дървета много живи организми просто не биха оцелели като това важи с еднаква сила, както за животните, така и за растенията.

Причина 5: Вашето дърво гарантира биоразнообразие

Само едно единствено дърво може да е дом на стотици видове живи организми - мъхове, лишеи, гъби, насекоми, паяци, мравки, мушички, влечуги, птици, бозайници. А сега си представете една гора, като не забравяте, че някои дървета живеят стотици години, а други - дори хиляди и в зависимост от вида и възрастта им се формира биоразнообразието.

Причина 6: Вашето дърво е източник на разнообразни вкусни и полезни продукти

Мед, горски гъби, билки, и огромно разнообразие от плодове – всички те са свързани със засаждането на дърво. Дърветата са източник също и на дървесина и смоли, необходими в строителството. 

Причина 7: Вашето дърво осигурява работни места

От професията лесовъд, до земеделието, през хората, които работят в дървообработващата промишленост, берат плодове или правят биологични изследвания – всяко посадено дърво осигурява работно място и помага на икономиката на страната.