Снимка: Pexels

Поне 10-12 часа трябва да е нощният сън при малките деца, които ходят на детска градина, а абсолютният минимум при по-големите е 9 часа. Това сочат препоръките в Американската академия по педиатрия, но в България се оказва, че децата са в "червената зона", обясни консултантът по детски сън Мария Йонова в ефира на "България сутрин".

В проучване, в което са включени 1320 деца се вижда, че 95% от учениците до 12 години не си набавят необходимото количество сън, както и че има връзка между качеството на съня и екранното време за малките от 4 месеца до 12 години.

Експертът Никол Ангелова подчерта, че последиците от липсата на качествен нощен сън могат да бъдат отслабване на имунната система, загуба на концентрация, децата натрупват умора, която им се отразява физически и психически. Те стават по-нервни и бурни.

"Едно по-ранно вечерно лягане е нещото, което помага да се уверим, че детето се наспива. Следобедната дрямка от определена възраст нататък може да започне да пречи. Някои деца до 5 години имат нужда да спят по обяд, но при други тази необходимост отпада", поясни Йонова

Ангелова отбеляза, че синята светлина, излъчвана от екраните, пречи дори и на възрастните.

"Тя въздейства върху частите на мозъка, които ни карат да бъдем бдителни, повишават се телесната температура и пулсът. Когато детето е подложено на синя светлина 2 часа преди лягане, се влошава качеството на съня", констатира тя пред Bulgaria ON AIR.

Експертите са на мнение, че трябва  да се постави акцент върху по-тихите занимания и разговори, особено по време на адаптацията преди детска градина.

"В Западна Европа повече се акцентира върху ранното лягане. Дори учениците в 20-21 часа са си в леглата. Ние имаме културата на южните страни, където предимно се спи следобеден сън", каза Йонова.

По думите ѝ най-честият проблем, с който се сблъскват експертите, е невъзможността на децата да заспиват сами.

"40% от учениците до 12 години все още регулярно не могат да заспиват сами. Същият е процентът на децата, които се местят в родителското легло поне веднъж седмично", цитира данни от проучването тя.

Йонова обобщи, че нормата на децата при самостоятелно заспиване е 15 минути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase