Снимка: Bulgaria ON AIR

Карловско отново под вода. В града и 5 села - Каравлово, Богдан, Розино, Слатина и Столетово, е обявено частично бедствено положение. Проливните дъждове наводниха улици, приземни етажи и мазета. Скъсана дига на река Стряма стана причината за евакуацията на няколко души в района с военен хеликоптер. Няма загинали и пострадали хора след проливните дъждове в карловските села

Има разрушени три къщи и един магазин в село Слатина, една къща в село Богдан и няколко частично разрушени къщи в село Каравелово. Около 20 души са спасени с хеликоптер от най-тежко пострадалото село - Богдан.

След приливната вълна по реката достъпът до Богдан е бил блокиран, ще се работи за осигуряването на подходи, заяви областният управител на Пловдивска област Ангел Стоев.

В 14 часа от авиобаза Крумово е излетял "Кугар“ със задача да направи оглед на наводнените райони, да определи границите и мащаба на бедствието и да извърши евакуация на пострадали хора в района на селата Богдан и Столетово.

"Хеликоптерът работи в най-критичните точки. Ще продължи да работи в светлата част на денонощието. Има готовност за втори хеликоптер. С тях ще бъдат предоставяни храна и вода", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"На две места дигите на река Стряма са повредени. Няма опасност допълнително от тази повреда", каза директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.

И четирите моста в Богдан са поддали и са залети от вода. Ситуацията е изключително сериозна. Десетки къщи са  наводнени, има отнесени автомобили. Количеството на водата е огромно и според местните това се случва заради незаконната сеч в горите и непочистените дерета.

Според кмета на селото Славка Червенкова ситуацията е трагична, а проблемът не е от дъжда, а от препълването на местната река от водите, които се стичат от планината и дърветата и наносите, които тя носи. Евакуирани са три семейства, като се извеждат още хора от наводнените къщи. Залят е културният дом в селото, а пътят за съседните села е невъзможен.

Още по темата

Според местните хора подобен порой и наводнение не са се случвало от 40 години. Хората от Богдан са убедени, че причина за наводненията е изсичането на горите.

Подобна е ситуацията в съседните села. На много места реките излязоха от коритата си. Нивото на всички реки в региона е изключително завишено. Властите от Пловдив и Карлово указват съдействие на хората.

Наводненията не подминаха и историческият архитектурен резерват Копривщица. Преляха Бяла река и Тополица в града. Видео, публикувано на страницата на Meteo Balnkas, показва, че река Тополница е излязла от коритото си и е заляла пътя и част от къщите, разположени край нея. Все още не е ясно какви са щетите, нанесени върху архитектурения резерват.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заминаха днес от българо-турската граница за бедстващите райони на Община Карлово, пострадали от наводненията. Заедно с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, двамата съдействат на място за организацията на спасителните дейности на пострадалите.

Два спешни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени в Карлово. При необходимост екипите ще оказват неотложна помощ на евакуираните жители в засегнатите от проливните дъждове и наводнени населени места в Карловско. С новите попълнения мобилните екипи в района се удвояват.

От сутринта 85 военнослужещи с техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада оказват съдействие за преодоляване на последиците от наводненията в Карловско. Към тях в последните часове са се присъединили и водолази. На място са 100 войници и 10 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада още от началото на бедствието.

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) също са пострадали от проливните дъждове тази нощ. Има наводнени складови помещения и производствени цехове. Електричеството е спряно на производствената част в Сопот, за да не се допусне авария, съобщиха Министерството на икономиката.

От 08:00 часа е преустановено движението на влаковете в междугарието Христо Даново – Клисура, част от третата главна жп линия София – Карлово – Бургас, съобщиха по-рано през деня от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). От дъждовете са се активирали свлачищни процеси и в участъка има наводнен железен път.

Гарата в Сопот е под вода. Националната следствена служба започва разследване на информацията за скъсана дига на река Стряма.

Малко след 14 ч. властите обявиха, че е затворен за движение е и проходът "Троян-Кърнаре". Леките автомобили може да преминават през прохода "Шипка", а товарните - през "Хаинбоаз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase