Снимка: БГНЕС

Проверка показва дали морето у нас или в чужбина ще ни излезе по-скъпо

Туристическият бранш още не се е съвзел от кризата заради коронавируса в последните две години, но се оказва, че и тази година няма да е особено лека. Липсата на руски туристи и настанените украински бежанци в част от хотелите по Черноморието допълнително утежняват ситуацията.

Заради военния конфликт и повишените цени на стоки и услуги, почивката също ще излезе по-солена това лято. Някои българи предпочитат да почиват в Гърция заради хубавата храна, качеството на услугите и красивата природа.

Още по темата

Привлекателен за българите се оказва и факта, че шезлонгите са към заведенията и парите се изразходват в консумация, а не в заплащане на чадъри и шезлонг.

Що се касае до почивка в България, най-често българският турист организира пътуването си сам, без да ползва услугите на туроператор.

"Българинът обикновено решава в последния момент. За да се ползва туроператор е необходима някаква нагласа – например сега да знаете кога ви е отпуската през лятото, за да може да отидете с туроператор, който специално е наел контингент в някакъв хотел, за да ползва по-добрата цена", обясни пред Нова тв Румен Деаганов от Института за анализи и оценка в туризма.

Ползвайки услугите на туроператор, туристът ползва и сравнително по-ниска цена. Лятната почивка на база all inclusive се оказва най-предпочитана сред българските туристи.

"Най-често това, което предлагаме е Турция – като най-икономичен и добър вариант за почивка, отговарящ за качество цена. Съответно клиентите предпочитат организираното пътуване лятно време до Турция", смята Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризма".

"По отношение на Турция най-изгодни са пътувания, които са в комбинация с някакъв транспорт, тъй като логистиката е малко по-трудна отколкото Гърция. В също време хотелите там независимо, че са 5- звездни изглеждат доста лъскави като качество, българските 5 -звездни хотели са над турските 5 -звездни хотели", допълва Драганов.

Редом до Турция сред предпочитаните дестинации за лятна почивка, българинът избира още родното Черноморие и Гърция.

При ранна резервация летуването в трите държави за тричленно семейство с дете до 12 години, за 7 нощувки на база all inclusive в 5 звезден хотел, най-евтиният вариант за почивка е в Турция – в Анталия или Кушадасъ, съобщава Нова тв. Там в зависимост от транспорта – дали с автобус или самолет – цената варира между 2276 и 3 113 лева. В Гърция на п-в Касандра или Олимпийската ривиера - за същите условия, без осигурен обяд, цената започва от близо 2800 лв и достига до почти 3300. В България престоят излиза най-скъпо. За престой на южното ни Черноморие цените варират между 3100 и 3600 лева, като в сумата не е включен транспорт.

"За датите, които сме извадили в момента. Излиза, че в Гърция е по-евтино от при нас. Две години туризмът беше един от най-ударените бизнеси, енергийната криза, която в момента е най-големият бич за хотелиерите – за настаняването и изхранването, кризата в хранителната част – също са доста повишени цените – предполагам, че може би на това се основава", казва Илиева.

Как е почивката при настаняване в 4-звезден хотел?

Тогава почивката у нас, в зависимост дали на южното или северното ни Черноморие, варира между 1600 и близо 2000 лева. В цената обаче не са включени разходите за транспорт. В Турция в зависимост дали ще пътуваме с автобус или със самолет, ще трябва да отделим между 1800 и 2600 лева. А за Гърция ще са ни нужни между 2600 и 3200 лева.

"От това, което аз ежедневно комуникирам с нашите клиенти оставам с впечатление, че за тях Гърция е предпочитана например заради вкусната храна, заради близостта, заради големите и чисти плажове. Т.е. когато говорим за Гърция, това което изниква в съзнанието на българския турист е поддържаност и чистота на водата и на плажовете. Т.е. Гърция по този критеий е предпочитана. Когато говорим за Турция голяма част от туристите избират заради изключителното качество на храната и забавлението, което предлага на място за деца. Това е представата на българския турист, а когато се избира България – България в нашите представи е място, което е бързо и лесно достъпно. И ако мога да попадна на хубаво място с хубава храна ще бъда доволен", коментира туроператорът Светла Тагарева.

Между 10 и 20% ще се вдигнат цените на летните пътувания, ако направим резервацията си с напредването на туристическия сезон.

Според експертите войната в Украйна влияе на пазара и в трите страни.

Сегашните изисквания за влизане в страната важат до 15 май. След тази дата се очаква решение на Министерство на здравеопазването какъв ще е достъпът за влизане у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase