За сериозен проблем алармират жителите на силистренското село Сребърна. Пречиствателната станция в селото се руши от години, а причината е недостиг на средства за довършването ѝ.

Това принуждава местните да използват септични ями и да чупят колите си по разбитите улици на селото.

Преди две десетилетия Община Силистра разработва проект за изграждане на канализация в село Сребърна. Улиците се разкопават, полагат се 13 километра тръби, а през 2009 година с държавни пари е изградена модерна пречиствателна станция, която обаче така и не заработва.

"Направиха тогава 72-часови проби, работеше всичко, затвориха я и я оставиха. Цялото село е разкопано", обясни кметът на село Сребърна Георги Иванов.

Съоръжението не получава акт 16, тъй като тогавашното правителство не превежда средства за довършителните работи. В момента отходните води на селото се вливат в септични ями.

"Накараха хората да се вържат към канализацията, хората се вързаха, но след няколко месеца забраниха със заповед да се използва канализацията", добави още Иванов.

"Имаме нужда от канализация. В 21 век да се живее със септични ями не е удобно и не е хигиенично", казва  Ивелина Тодорова.

Това е и причината част от домакинствата да пренебрегват забраната и да използват канализацията. Местните власти обаче твърдят, че отпадните води не се изливат в езерото.

На запитване от страна на телевизия Bulgaria ON AIR от Община Силистра отговориха, че към каналните помпени станции са изградени попивни ями, които периодично се почистват от ВиК. Заради незавършената пречиствателна станция улиците в селото остават разбити и осеяни с дупки. Така местните жители са принудени да трошат колите си, а лошата инфраструктура отблъсква туристите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase