Снимка: Pixabay
Жители на варненския район "Панорама" вече 5 години живеят без течаща вода, съобщи bTV.
 
ВиК-Варна през 2016 г. спира водоподаването на хората заради чести аварии, които са предизвикани от активно свлачище. Отогава не са правени опити за решаване на проблема.
 
"Трябваше да предприемат някакви мерки. Ако трябва за 6 месеца да я спрат, за година, но данаправят нещо. А те не правят нищо", разказа Стоян Добрев, жител на района. 
 
Местните хора многократно са пращали сигнали до различни институции, но без резултат.
 
От ВиК дружеството заявиха, че хората имат право да искат течаща вода, но няма да я получат.
 
"Счита се, че ако продължаваме да подаваме вода в този район и продължават да се късат тръбите, ние сме причинител на свлачището. Това е основната причина, поради която ние не можем да направим нов тръбопровод, защото свлачищните процеси продължават", коментира Валентин Вълканов, директор на ВиК-Варна. 
 
На този етап изгледи за укрепване на свлачището няма, а ако панорамният път между Златни пясъци и Кранево пропадне, това ще затрудни достъпа до северните курорти за туристи от Румъния, Украйна и Молдова.
 
Обалстният управител Стоян Пасев коментира, че е подал сигнал към институциите за проблема, включително Министерски съвет и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
 
"Там са необходими доста над 200 млн. лв. за овладяването на целия процес", обясни Пасев.
 
Местните обаче не приемат това за оправдание. 
 
До 4 юли всички засегнати могат да се присъединят към колективния иск и да участват в съдебната битка за течаща вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase