Снимка: БГНЕС

България поиска обща позиция на ЕС за използването на препарата "АстраЗенека" Европейската Агенция по лекарствата съобщи, че всяка страна ще има свой подход за употребата на ваксината.

Българските здравни власти препоръчват на жени под 60 години и хора с предпоставка за тромбози да не ползват този препарат.Редица европейски страни също взеха ограничения за употребата му.

Още по темата

"Даването на различни препоръки от различните държави не позволява на лекари и граждани да се ориентират в ситуацията".Това каза пред БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Тя уточни, че е опасно хората да спрат да вярват във ваксината.

Според специалистът ползите са много по-големи от вредите при тази ваксина, тъй като пандемията може да се контролира единствено чрез масова ваксинация.

"Проявленията на тромбофилиите са една от най-честите патологии. Между един и трима души всяка година заболяват", каза още проф. Кожухарова и посъветва хората да се ваксинират.

Според нея, замяната на втората доза на "АстраЗенека" с РНК ваксина е неразумна."Добре е да се направи втора доза за затвърждаване на получения имунитет", обясни специалистът и допълни, че ваксината задейства цялата имунна система при човек - антитела и клетъчен имунитет. Втората доза действа като подсилваща доза и допълнително стимулира имунитета.

Според проф. Кожухарова е добре да се продължи с масовата ваксинация, като се преодолее недоверието, създадено напоследък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase