Снимка: БГНЕС

Първи май е реалистична дата за началото на туристическия сезон у нас. Значителен ръст спрямо миналата година на летовници с организирани чартърни полети, прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) доц. Румен Драганов пред БНР.

Още по темата

От ИАОТ очакват големите курорти като Слънчев бряг да заработят поетапно. Отначало - с 30% от капацитета си, а в пика на сезона да имат до 60% заетост. Обемите от 2018 и 2019 година ще бъдат достигнати едва през 2025-а година.

"Авиокомпаниите, които извършват чартърни превози с европейски туроператори, са в пълна готовност. Очакваме да стартират от началото на май дестинации Испания, Турция, Гърция. По същия начин в записванията стои и България", коментира експертът, като допълни, че в момента, в който Европейския съюз приеме руската ваксина, ще бъдат възстановени пътуванията, включително и към България.

Драганов обобщи, че страната ще разчита преди всичко на Германия и Великобритания. По отношение на автомобилния туризъм -  на Румъния, Украйна, Беларус и други съседни страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase