Снимка: Кадър БНТ

Реконструираният наскоро русенски кей осъмна с графити на неизвестен автор.

Общинският съветник Траян Тотев обясни, че е изграден център за видеонаблюдение, който следи денонощно русенските сгради и улици. Според него обаче грешката е там, че няма място, където графитите да се извършват контролирано.

"Има една комисия по градски дизайн и реклама, която считам, че е уместно да одобрява проекти на графити на художници, които след това на стени, които общината предвиди, да могат да рисуват. И наистина да знаем, че там ще бъдат направени красиви неща, а не като тези, които виждаме на кея - където не им е мястото", допълни Тотев.

Според него цялостно решение на проблема няма да се постигне по този начин, но поне ще се направи някаква крачка към това да се даде възможност на художниците да направят нещо красиво.

Статистиката показва, че повечето от тези автори са непълнолетни.

"Тази комисия по градски дизайн и реклама отдавна не се е събирала и може би трябва да възстанови дейността си. Там тези неща се разглеждат и идеята е да се направят проекти, така че тези хора, които искат да направят графити, да минат през професионалисти, да се огледат нещата и ако се прави нещо, да се направи красиво. Така че като дойдат такива, които искат да го направят колкото се може по-грозно, може би като видят красиво направените неща, ще се притеснят и няма да искат да ги развалят", коментира председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase