Снимка: БГНЕС

Вече 9 години социалната кухня към храм "Св. Архангел Михаил" във Варна осигурява храна на най-нуждаещите се хора. Заради пандемията обаче от 8 месеца трапезата не работи.

Затова сега храмът събира хранителни продукти и парични средства, за да може да помага на хората в затруднено положение - стотици хора с увреждания, бездомни и пенсионери.

"Много ни е мъчно за това. Тук се хранеха през лятото около 150 човека всяка събота, а през зимата сме стигали даже до 300 човека. Приготвяхме около 300 литра храна, супа, от която хапват си тук, и им даваме за у дома", сподели Иван Панайотов от храм "Св. Архангел Михаил".

Въпреки пандемията енориашите от храма не спират да раздават хранителни продукти на крайно нуждаещите се. За да няма струпване на хора, доброволци разнасят храна и по домовете. Шиньо Ковачев е идвал всяка събота в двора на църквата, за да се нахрани с топла супа. Той е безработен и без помощ ще гладува.

"Помагат хората с каквото могат. С риби, с консерви, с хляб, с други работи. Благодарен съм много на църквата", разказа Шиньо Ковачев.

Продуктите обаче не достигат и затова е необходима помощ от дарители.

"Раздаваме трайни хранителни продукти, тъй като нямаме хладилни камери. Най-добре консерви, сладка, лютеница, макарони, олио", добави Иван Панайотов.

Всеки, който иска да помогне, може да дари и пари. Хранителните продукти ще се събират в книжарницата на храма "Св. Архангел Михаил". От църковното настоятелство се надяват в навечерието на коледните празници нито един нуждаещ се да не остане без храна на трапезата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase