Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хора в тежко състояние нямат достъп до добрите болници, за разлика от политици, които са с по-леки симптоми, коментира лекар.

"И нас ни заливат със сигнали. Много хора остават без възможността да стигнат до лекар въобще и да се консултират. Да не говорим за болниците и подбора на пациентите там. Истината е, че в цял свят има недостиг на легла, но има и доста добра информация за това как се селектират пациентите и какви са правилата за техния прием в лечебно заведение. В България не съм виждал разписани такива като съвети към пациенти и лекари". Това заяви пред Нова тв д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Още по темата

Според него в страната ни няма изграден и трудно би се приложил алгоритъм за прием на пациенти с коронавирус. "Когато имаш ясни правила от твоя лекар и ти си спокоен и не търсиш линейки. Според него политическият елит има предимство при прием, въпреки че това не трябва да е така. "Остава правилото да се обадя на един познат, за да ме приемат еди къде си, защото няма ясни стандарти", уточни Хасърджиев.

"По цял свят има алгоритъм на база на опита. Той е изграден на база на опита, на това каква е успеваемостта при лечението на даден пациент, какви са шансовете на човек да оцелее след болестта. Води се ясна статистика. Има съгласие между общество и лекари на кого да се помага първо", обясни Хасърджиев.

По думите му така стои въпросът и с ваксината, когато тя се появи. "Това са етични въпроси, които обществото трябва да реши", обясни той.

Той сподели за множество получени сигнали от хора, които са обикаляли по различни болници и не са достигнали до здравна помощ.  

"Имаме и такива от граждани, които чакат линейка 8-9 часа. Хубавото е, че хората успяват да се свържат със Спешна помощ на телефон 112, лошото обаче е, че оттам не могат да ги посъветват нищо от гледна точка на здравословното състояние – какво да се прави, както е в чужбина", добави още Хасърджиев.

"Трябва да свикнем да живеем с това, че няма как за всеки да има линейка", заяви той и допълни, че  ако човек е в състояние да иде до болницата и има тежки сиптоми с дихателна недостатъчност. Трябва да се следи кислорода в кръвта, което се проследява с апарати, които се продават. Ако пулсът е учестен и чистотата на дишането, човекът трябва да е прегледан от лекар и да бъде приет в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase