Снимка: БГНЕС
Директори на общински болници в Благоевградско настояват Здравната каса да осигури допълнителни легла на лечебните заведения за прием на болни с усложнения от коронавирус, предаде БНР.
 
Количествата "Ремдесивир", които Регионалната здравна инспекция в Благоевград предоставя от днес на болниците, също са недостатъчни. 
 
Областната болница в Благоевград няма възможност да приема повече пациенти с COVID-19, тъй като трите COVID отделения са запълнили капацитета си. 
 
Причината е, че системата не позволява да се регистрират повече пациенти от разрешените от здравната каса легла. В общинските болници също са принудени да увеличат леглата, като взимат бройки от други отделения.
 
"Това не е нормално", категоричен е д-р Петър Филибев, директор на здравното заведение в Гоце Делчев:
 
"Там е проблемът, че те не искат да ни увеличат броя на леглата на самата болница, ами – от кое отделение ще вземете легла, за да ги направите COVID. Ние сме 126 легла, от които 50 са ни за COVID".
 
Количествата от лекарството "Ремдесивир", които от днес се предоставят на болниците, също са недостатъчни. Не са ясни и критериите, заяви д-р Филибев:
 
"Смешна работа, сега отивам да го взема. Ние заявихме 60 бройки, а ни дават 7 – за кого по-напред?!".
 
В момента в Гоце Делчев се провежда благотворителна кампания за събиране на средства, необходими за закупуване на още пет обдишващи апарата. Районът е един от най- засегннатите от разпространение на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase