Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общо четири станаха децата от 185 детска градина в столичния квартал "Дружба", които са дали положителни проби за COVID-19. При всички тях заболяването протича безсимптомно.

Въпреки плъзналата зараза, детското заведение от днес отново работи. Карантинирани са само трите групи, от които са доказано заболелите деца. Директорът на градината госпожа Русинова обясни пред Нова тв, че там има още 10 групи и няма как всички деца да бъдат спрени да посещават занятията.

"До края на другата седмица децата ще са под карантина. Започнахме с намален брой деца", обясни Русинова.

По думите, предписанията на РЗИ са такива, че детското заведение може да отвори. "Групата е голяма, а липсата на три не е голям процент, а сме отговорни и към родителите и тяхното ходене на работа.", обясни тя.

"При строги мерки за дезинфекция приемаме децата. На всички входове медицински сестри мерят температура, гледат за обриви, дали кашлят. При проблем има изолатори. Четири пъти се дезинфекцират помещенията", обясни и мед. сестрата на детската градина Стефка Аджиева. По думите й, има и график за извеждане на децата, за да не се смесват групите.

PCR тестовете на всички служители са отрицателни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase