Снимка: БГНЕС
Семейство от Перник се оплака от високи сметки за ток в продължение на месеци. Пред Нова тв Атанас Атанасов твърди, че от енергото проверили електромера му и го подменили с нов, но и той навъртял рекордни показания. 
 
От ЧЕЗ заявиха, че при това семейство е установена кражба на ток, включително е подписан протокол за разсрочено плащане.
 
От електроразпределителното дружество потърсиха право на отговор, което публикуваме без съкращения:
 
Във връзка с изцяло некоректната Ви статия за високи сметки за електроенергия на семейство от Перник, се обръщаме към Вас с искане да се обръщате за становище към всички страни в описваните от Вас казуси, с цел обявяване на обективната истина във Вашите публикации и елиминиране на манипулации и лъжи.
 
В конкретния казус не е установена кражба в района, а от посоченото от Вас семейство, извършвана чрез кабел с диаметър 1 см. Кражбата е установена пред свидетели и със съдействието на органите на МВР, които са образували досъдебно производство. Семейството е информирано неведнъж за установената кражба и съответната дотаксувана електроенергия, включително и чрез протокола за разсрочено плащане, който те са подписали. 
 
Въпреки престъпното поведение на клиентите ЧЕЗ е реагирала на всяко тяхно искане, включително и за подмяна на електромера с нов. Консумацията им на електроенергия в момента отговаря на пропускливостта на поставения от тях кабел за кражба по-рано, тоест консумацията им на електроенергия е същата, разликата е в това, че в момента електроенергията се отчита.
 
Призоваваме Ви да съобщавате обективната истина, особено важен аспект от Етичния кодекс на българските медии. Точка 1 от него гласи: „Предоставяне на достоверна информация на обществото“, като изрично се упоменава ангажиментът за недопускане на скриване  изопачаване на факти.
 
Кражбите, уважаеми колеги, ощетяват цялото ни общество и отнемат ресурс, който би могъл да се вложи в подобряване на мрежата, кражбите причиняват аварии и прекъсвания на електрозахранването на жители на малки и големи населени места, както и на бизнеса. Позицията, отразена във Вашата публикация защитава подобно поведение, което внушава подкрепа за некоректни практики.
 
Надяваме се позицията на дружеството да бъде отразена, макар и със закъснение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase