Снимка: БГНЕС

След като стана ясно, че първият човек заразен  с Covid-19 във Велико Търново е лекар, завърнал се от София, вече са установени и хората, с който той е бил контакт. В момента на тях им се взимат проби, а той е под карантина., съобщи Даниел Панов, кметът на града на страницата си във Facebook.

По думите му, новите мерки от днес са по-строги. Забранени са излизанията по детски площадки, не се допуска събирането на повече от двама възрастни хора на открити и на закрити обществени места.

Продължават ежедневните проверки на обекти, чиято дейност е разрешена в настоящитя условия. Само днес служители на РЗИ и РПУ - В. Търново, са затворили 12 обекта заради неспазване на изискванията за хигиенни и санитарни мерки, както и за социална дистанция.

Още по темата

Панов обясни, че управата продължава и с прилагане на останалите противоепидемични мерки, сред които ежедневна дезинфекция на улиците, ежедневна дезинфекция на автобусните спирки и обществените пространства. По думите му, два пъти дневно се обработват с дезинфектант автобусите на градския транспорт и др.

Пуснахме и горещи телефони за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства на възрастни, болни и самотни хора. За два дни са приети над 100 обаждания.

Сигнали за нарушаване на карантината могат да бъдат подавани на номер 0878 920332. За неспазване на карантина има и много строги наказания.

Кметът за пореден път апелира към всички великотърновци да бъдат отговорни и да спазват мерките. "Останете си вкъщи, ако не е необходимо да излизате навън. Това е начинът да се справим по-бързо с епидемията.", написа още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase