Снимка: pixabay

Предимно румънски туристи са посетили област Добрич в края на миналата година, сочат данните на Териториално статистическо бюро-Североизток.

Намалял е общият брой на местата за настаняване в област Добрич в края на миналата година, но има увеличение на регистрираните нощувки с 15,8%, съобщи Илга Иванова, главен експерт в отдел "Статистически изследвания – Добрич“.

По нейни думи има ръст на пренощувалите лица в местата за настаняване през последния месец на миналата година с 4%. Чуждестранните туристи, посетили област Добрич през този период, са основно от Румъния (88.0%) и в много малка степен от Германия и Турция съответно по (1.5%), и Руската федерация (1.1%).

През декември 2019 г. в област Добрич са функционирали 46 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване.

Броят на стаите в тях е 2.2 хил., а на леглата - 4.7 хиляди. В сравнение с декември 2018 г. намаляват както общият брой на местата за настаняване - с 4.2%, така и броят на стаите и леглата в тях намаляват съответно с 9.4, и 9.5%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през декември 2019 г., е 16.7 хил., или с 15.8% повече в сравнение със същия месец на предходната година, съобщи "Фокус".

Приходите от нощувки през декември 2019 г. в областта достигат 1,370 млн. лв. От български граждани приходите съставляват 61.6% от общия обем, от чужди граждани - 38.4%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase