Водната криза в Перник ще предизвика ли поскъпване на тока и хаос в българската енергийна система?

"Има такава зависимост, но производството на електрическа енергия от водноелектрически централи участва, в зависимост от годината, между 5% и 10% от енергийния баланс. На по-голямата част от експертите е известно, че водният потенциал в България не е напълно усвоен", коментира Валентин Колев, бивш директор на "Електроенергийния системен оператор" пред Bulgaria ON AIR.

Според него това се случва въпреки повишения интерес към малки водни електроцентрали от инвеститори.

"300 литра на секунда за Перник, за които говори министър-председателят, са 9,5 млн. куб. метра за година. Трите генератора на ПАВЕЦ "Чаира" и петте на ПАВЕЦ "Белмекен" дават общо 1000 мегавата, с които може да се замести хилядникът на атомната централа при авария. Колко ще похарчат те?", добави Еленко Божков, бивш член на КЕВР.

Той смята, че липсата на вода от деривация "Грънчар" намалява сигурността на енергийната ни система.

Валенти Колев смята, че проблемът е, че данните на Асоциацията на хидропроизводителите показват около 30% са по-малко притоците през 2019 г.

"Не трябва да се драматизират нещата. Така или иначе производството ни от водноелектрически централи е между 2 и 4 тераватчаса електрическа енергия. Те не могат да застрашат енергийната сигурност", смята Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase